TRENR - Hvor tar du det fra?

Har du noengang sittet i sofaen og sett ut gjennom vinduet på regnet og tenkt at det blir nok en dag uten trening? Ah, dørstokkmila. Den velkjente terskelen som hindrer deg fra å ta den planlagte treningsøkten, og heller drar deg mot sofaen. Om jeg har vært der? Mange ganger. Om terskelen fortsatt er der? Ja! Likevel føler jeg at jeg endelig kan si at jeg har kommet til et punkt der terskelen for å droppe en treningsøkt er mye høyere enn terskelen for å ta seg en løpetur. Så, hvordan har jeg kommet meg hit? Hva er det som får meg til å ville trene 15-16 timer i uken?


Ordet "galskap" kommer ofte opp når jeg snakker om triatlon og ultraløp som mine hobbyer. "Hva får deg til å ville utsette deg selv for denne lidelsen?" ble jeg spurt en gang. Det er overraskende enkelt, det handler om å jakte på sine største drømmer.


Som student ved Norges Idrettshøgskole, gruppe- og spinninginstruktør, treningsveileder hos TRENR, ultraløper og triatlet, kan man trygt si at hverdagen stort sett handler om trening. Fra morgen til kveld snakker jeg om trening, trener selv eller er på forelesninger om trening. Kan høres ensformig ut for noen, men ikke for meg. Så fort du er bitt av basillen, så er det vanskelig å bli kvitt den. Pass deg, plutselig blir du smittet du også!

Det beste er en lang og rolig løpetur, gjerne i skogen. Avslapping med 65-70% av makspuls, det er sånn det skal være. Slitsomt? Nei. Ikke når du har kryssa den dørstokken. Hvordan? La meg fortelle deg.


Foto: Privat - På løpeturer i skogen slapper jeg av.


Start i det små, ta deg tid til å trene, og sett deg mål!

For mange er det vanskelig å finne gløden og viljestyrken. Det er tross alt en komplisert sak å finne veien i denne omfattende treningsverdenen. Det viktigste du må ha i bakhodet er at det ikke er noen fasit på hvordan du skal gjøre ting. Likevel finnes det mange gode råd som kan hjelpe deg litt på veien! Det beste du kan kan gjøre er å starte. Begynn å ta noen ukentlige løpeturer, kanskje skaffe deg et medlemskap på et treningssenter eller dra på noen inspirerende gruppetimer. Det er mange måter å trene på! Helsedirektoratet anbefaler tross alt minimum 150 minutter moderat fysisk aktivitet eller 75 minutter med høy intensitet i uken (Helsedirektoratet, 2016). Det vil si at du kun trenger å bruke 0,015% av ukens 10 080 minutter på trening med moderat intensitet. Jeg VET at du klarer å ta deg tid til det.


Etter 4 år i Forsvaret har jeg lært mye om meg selv, spesielt hvor overraskende langt man kan presse seg selv under alle mulige slags forhold. Så lenge din mentale motivator forteller deg "dette kan du!", er det nesten magisk hva kroppen klarer å prestere. Moren min spørr meg ofte "Hvor tar du det fra?". Ja, hvor tar jeg det fra? En av mine største motivatorer for å komme meg ut er at jeg setter meg mål. Målet må være realistisk og oppnåelig, men likevel utfordrende nok til at jeg må ut og trene for å nå det. Det er kanskje litt feil å si at det er selve målet som motiverer, det er vel heller følelsen av å lykkes med målet. Det å sette seg et mål og trene i ukesvis, kanskje månedsvis, for å nå det, for så å lykkes, er en ubeskrivelig følelse som det er lite som kan måle seg med. Målet du setter trenger på ingen måte å innebære timesvis med trening hver uke, start i det små. Det handler om å realisere sine egne drømmer og mål. Om det er 3, 5, 10 km eller ditt første halvmaraton, så er det din prestasjon som er i fokus!


Foto: Maja B. Karlsen - Målgang Lofoten Triathlon Extreme, etter 14 timer og 33 minutter med en indre kamp mot meg selv.


Å være med i et løp eller en annen konkurranse er ikke nødvendig for å kunne entre treningsverdenen, men det kan bidra til å øke motivasjonen. Det viktigste er at du setter deg et mål, gjerne et litt hårete et ut i fra ditt eget utgangspunkt. Deretter jobber du kontinuerlig og systematisk mot målet. La denne drømmen bli motivasjonen som drar deg ut av sofaen og gjør at du løper 1 km lenger på løpeturen enn planlagt!


Så kom deg opp av godstolen, snør på deg løpeskoene og hiv deg ut på en 20 minutters tur i nydelig høstvær. Uavhengig om det er i gå-, løpe- eller sprinttempo, jeg lover deg at følelsen etterpå er magisk!


PS! Sjekk ut Aktivitetsdagboken til Helsedirektoratet også. Her finner du en enkel og strukturell måte å planlegge den fysiske aktiviteten din. Om du trenger hjelp til å komme i gang med treningen, eller om du har et mål du vil nå, så tilbyr vi i TRENR treningveiledning og treningsplanlegging. Uansett mål og motivasjon, lykke til!!

 

Kilder

Heledirektoratet: Anbefalinger fysisk aktivitet. Hentet 14.10.2017 fra https://helsedirektoratet.no/folkehelse/fysisk-aktivitet/anbefalinger-fysisk-aktivitet

#motivasjon #trening #TRENR